Pages

Thursday, August 17, 2017

Cakap seorang diri

Masih tak dapat buang tabiat cakap seorang diri. Pagi ni saya telah buat orang 7 Eleven hairan dengan saya tabiat mistik ni. Saya buka peti ais 7 eleven, dan bercakap macam-macam. "Eh, ini besar. Tak muat, ambik yang kecik la." "Tunggu dulu. Kalau aku ambik ni, bila aku nak minum?" "Ini banyak gula. Mesti mahal harga livita ni." "Air kotak ni pakai straw, susah pula apabila ia kemik nanti." "Ah, ambik yang inilah, boleh gulung2 dalam beg." Panjang jugalah saya bercakap depan peti ais tadi. Dah lama baru perasan saya cakap kuat sangat. Kikikiki.

Friday, August 11, 2017

Allah bos aku

Walaupun kerja freelancer macam saya tiada bos dikalangan manusia, tetapi Allah tahu kita buat kerja ataupun malas. Kalau kita rajin dan tak ponteng, Dia pasti bagi 'gaji' kat kita.

Hamba yang sentiasa diperhatikan

Wednesday, August 2, 2017

Pengguna software pirate sedang diperhati

Sebagai animator dan pelukis freelancer, saya sering dipantau company2 besar. Nampak macam bagus kan? Tunggu dulu...
Sebenarnya mereka memantau samada saya guna perisian cetak rompak ataupun original. Hahaha

Selalunya, mereka yang memantau bukanlah nak saman pengguna cetak rompak. Kalau kita pakai original, mereka akan minta testimoni untuk product dia. Kalau kita guna pirate, mereka akan offer kita beli yang original dengan pakej pembayaran istimewa.

Bagaimana mereka boleh mengesan kita guna software mereka? Ada beberapa sebab. Antaranya:

- Kita pernah download trial version dari website mereka. Jadi mereka ada maklumat kita.
- Kerja kita  mendapat banyak spotlight di website luar negara. Terutamanya website US.
- Keyword.
- Kita offer servis terlalu murah ( akan disuspek guna pirate )

Suami miskin akan dihina isteri

Ulamak ada berkata... suami yang miskin akan dihina isteri.

Justeru itu, demi memastikan isteri dan ahli keluarga mendengar cakap suami, nak tak nak, suami perlu berusaha menjauhi kemiskinan. Mencari nafkah untuk keluar dari kemiskinan adalah suatu jihad.

Ia bukanlah satu sumpahan bagi kaum lelaki untuk dipaksa bekerja keras. Sebaliknya adalah satu rahmat dan cara mudah untuk mendapat pahala. Orang yang sabar dengan kepayaan hidup akan dinaikkan darjatnya di sisi Allah. Malah, dengan alasan bekerja seperti inilah akan membuatkan segala titik peluh suami menjadi satu ibadah.

Bahkan, tidurnya orang yang penat bekerja juga akan dikira ibadah. Menjadikan masa kita tidak kerugian,  24 jam adalah ibadah.

Rahmat Allah itu luas.